Wordt verwarmen duurder door gasloos wonen?

Moderne verwarming

Als je nadenkt over het gasloos maken van je woning, vraag je je misschien af of dit betekent dat je verwarmingskosten hoger zullen zijn. Het antwoord is niet eenduidig en hangt af van verschillende factoren. In dit artikel zullen we bespreken wat gasloos wonen inhoudt, welke alternatieven er zijn voor gasverwarming en wat de impact daarvan kan zijn op je portemonnee.

Wat is gasloos wonen?

Gasloos wonen betekent dat je geen aardgas meer gebruikt om je huis te verwarmen en te voorzien van warm water. Dit is een belangrijk onderdeel van de energietransitie, waarbij we steeds minder afhankelijk willen zijn van fossiele brandstoffen. In Nederland zijn er plannen om in 2050 volledig van het aardgas af te zijn. Daarom worden er steeds meer maatregelen genomen om woningen te verduurzamen.

Alternatieven voor gasverwarming

Er zijn verschillende alternatieven voor gasverwarming die je kunt overwegen als je gasloos wilt wonen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende opties.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, grond of water haalt en deze gebruikt om je huis te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, zoals een lucht-water-warmtepomp en een grond-water-warmtepomp. Een warmtepomp is duurzaam, omdat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn om je huis te verwarmen. Wel heb je elektriciteit nodig om de warmtepomp te laten werken.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn elektrische panelen die warmte uitstralen via infraroodstraling. Dit is een duurzame manier van verwarmen, omdat er geen CO2-uitstoot is. Wel heb je elektriciteit nodig om de panelen te laten werken.

Stadsverwarming

Stadsverwarming is een systeem waarbij warm water wordt geleverd via een netwerk van leidingen. Het warme water wordt opgewekt in een centrale en vervolgens via het leidingnetwerk naar de huizen gebracht. Stadsverwarming is duurzaam als de centrale wordt gevoed door duurzame energiebronnen, zoals biomassa of restwarmte.

Kosten van alternatieven voor gasverwarming

Als je overstapt op een alternatief voor gasverwarming, moet je rekening houden met verschillende kosten. Hieronder bespreken we de belangrijkste kostenposten.

Aanschafkosten

De aanschafkosten van een warmtepomp zijn hoog. Voor een volledig systeem betaal je al snel tussen de €10.000 en €15.000. Infraroodpanelen zijn goedkoper, maar ook hier betaal je al snel enkele duizenden euro’s voor een volledig systeem. Bij stadsverwarming betaal je geen aanschafkosten, maar wel aansluitkosten.

Installatiekosten

De installatiekosten van een warmtepomp zijn hoog, omdat het systeem geïnstalleerd moet worden door een professional. De kosten hiervoor variëren, afhankelijk van het type warmtepomp en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld betaal je tussen de €3.000 en €5.000 voor de installatie van een warmtepomp. Voor infraroodpanelen zijn de installatiekosten lager, omdat deze panelen eenvoudiger te installeren zijn. Gemiddeld betaal je tussen de €500 en €1.000 voor de installatie van infraroodpanelen.

Energiekosten

Als je overstapt op een alternatief voor gasverwarming, betaal je waarschijnlijk meer voor energie. Een warmtepomp gebruikt namelijk elektriciteit om te werken, en elektriciteit is duurder dan aardgas. Ook bij infraroodpanelen betaal je meer voor energie dan bij aardgasverwarming. Bij stadsverwarming betaal je geen aparte energiekosten, maar betaal je wel een hogere prijs per m3 warm water.

Besparing op energiekosten

Hoewel de aanschaf- en installatiekosten van alternatieven voor gasverwarming hoog zijn, kun je wel besparen op energiekosten. Een warmtepomp is namelijk veel energiezuiniger dan een cv-ketel op gas. Een warmtepomp heeft namelijk maar een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig om veel warmte te produceren. Dit betekent dat je minder energie verbruikt en dus minder betaalt voor energie. Ook bij infraroodpanelen kun je besparen op energiekosten, omdat deze panelen alleen de ruimtes verwarmen waar je op dat moment bent. Bij stadsverwarming kun je minder besparen op energiekosten, omdat de prijs per m3 warm water hoger is dan de prijs per m3 gas.

De experts van gaslooswonen.nl laten je graag zien welke verwarming het meest voordeling is.

Wordt verwarmen duurder door gasloos wonen?
Schuiven naar boven